Skip to content

Enkla tvåfärgade chokladpraliner

Jag köpte ett chokladpralinset på ICA MAXI (mellan 149 och 199kr) och vi hade väldigt roligt en hel VAB-dag när vi pysslade med dem. Det blev olika kombinationer- en pralin med vit choklad med blåbärsfyllning och mjölkchokladbotten, en pralin av mörk choklad med apelsinchokladfyllning och en variant av mjölkchoklad med blåbärsfyllning och mörk chokladbotten. Jättegott!!!

För 60 praliner:

“Chokladskal”

 • 50 g vit choklad
 • 400 g mjölkchoklad
 • 200 g mörk choklad

Fyllning:

 • 100 g apelsinchoklad
 • 200 g vit choklad
 • 1 dl vispgrädde
 • 0.5 dl blåbär
 1. Smält chokladen för chokladskalen. Börja med den vita chokladen och häll upp i formarna så att alla “spår” (som ger pralinen sitt utseende) i formens botten täcks.
 2. Ställ in i kylen och fortsätt sedan med 100g av mjökchokladen och avsluta med 100 g av den mörka chokladen. Ställ in formarna i kylskåpet så att chokladen hinner stelna.
 3. Fyll upp alla formar utom de fyllda med mjölkchoklad med smält mjölkchoklad. Ställ upp pralinformarna upp och ned över en skål så att de får rinna av. Dra med en slickepott längs ytan på formen och ställ in formen (med skålen) i kylskåpet.
 4. Gör samma sak med den mörka chokladen för de formar som tidigare hade fyllts med mjölkchoklad.
 5. Gör apelsinchokladtryffel genom att smälta apelsinchokladen och tillsätta en matsked vispgrädde.
 6. Ta ut en form från kylskåpet och fyll den med apelsinchokladtryffeln. Spara lite plats i toppen för pralinens botten.
 7. Ta chokladen från skålen och smält den igen. Häll chokladen över apelsinchokladtryffeln. Jämna ut med en slickepott och läg tillbaka formen i kylskåpet. Upprepa för de andra formarna tills dess att tryffeln är slut.
 8. Gör blåbärscrèmen genom att smälta den vita chokladen och blanda ner blåbären. Tillsätt två matskedar vispgrädde och låt svalna lite innan crèmen hälls i resterande chokladformar. Glöm inte att spara lite plats i formarna för bottenplattan. Observera att blåbärscrèmen inte kommer att stelna helt, utan den kommer bli som en tjock “Center”-fyllning.
 9. Smält chokladen från skålarna och häll i resten av formarna. Glöm inte att dra med slickepotten över formarna.
 10. När chokladen har stelnat kan de tryckas ut ur formarna och förvaras i rumstemperatur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *